Tuomariesittelyt

Heidi Viitaniemi

Olen Heidi Viitaniemi, syntyperäinen tamperelainen, joka on päätynyt Turkuun. Perheeseen kuuluu tällä hetkellä avopuoliso Jouni sekä sileäkarvainen collie Ruu, mutta toisen polven agilityharrastajaa odotetaan saapuvaksi keväällä. Koulutukseltani olen biologi ja viime vuodet ovat vierähtäneet evoluutiobiologian alaan kuuluvaa väitöskirjaa tehdessä. Maaliskuisen väittelyn jälkeen pitäisi sitten tietää, mitä tekee "isona".

Ensikosketukseni agilityyn tuli toisen pitkäkarvaisen collieni Mandyn myötä, sillä ensimmäisen kanssa harrastaminen jäi vähälle koiran sairauden takia. Telkkarin lemmikkiohjelmassa esitettiin pätkä agilityä ja kun läheisen lemmikkikaupan omistaja alkoi pitämään alkeiskurssia, äiti ilmoitti meidät pyynnöstäni mukaan. Vuosi taisi olla 1995. Siitä se lähti ja sillä tiellä edelleen ollaan.

Mandyn kanssa aloitimme kisaamaan ensimmäisten pentujen jälkeen 1998. Yksi pentu jäi tuolloin kotiin, ja hänestä tuli toinen kisakoirani Tilda. Agility vei mennessään ja päädyin myös kouluttamaan sekä kouluttautumaan kouluttajaksi ja ylitoimitsijaksi. Kun Tilda jäi eläkkeelle kolmosista 2007, kisasin hetken veljeni koiralla Isalla, kunnes oli pakko saada uusi harrastuskaveri. Vuosi sitten aloimme kisata Ruun kanssa ykkösissä.

Agilitytuomarin oikeudet sain vuonna 2009. Mieleenpainuvia kisoja on monia, mutta viime vuoden JSP-SM-kisat jäivät mieleen niissä olleen mahtavan tunnelman ja kisaajien kannustuksen myötä. Vuosien varrella agility on mennyt hurjasti eteenpäin, ja onneksi pääosin kohti parempaa, kun koirien hyvinvointi harrastuskaverina otetaan paremmin huomioon. Vauhti on oleellinen osa rataa nykyään, ja sen kasvaessa radalla tuomarin vastuu ratasuunnittelussa korostuu. Välilä kyllä tuntuu, että laji on kaukana siitä mitä se oli kun itse aloitin.

Odotan Jyväskylän karsinnoista tiukkaa kisaa ihan viimeisille metreille asti. Tavoitteenani on pyrkiä luomaan tasapaino vauhdin ja tekniikan välille säilyttäen kuitenkin virtaavuuden radalla. Ohjaajien keskuudessa taso on todella kova ja potentiaalisia maajoukkue-edustajia löytyy useita. Toivotan kaikille Jyväskylään saapuvilla onnea ja menestystä itse kisaan kuin myös kisaa edeltävään valmistautumiseen. Nähdään radalla!

Marjo Heino

Olen Marjo Heino Eurajoelta. Perheeseeni kuuluu aviomies ja kaksi lasta sekä kuusi koiraa: yksi groenendael ja viisi saksanpaimenta. Työkseni teen suunnittelua laivojen ja ydinvoiman parissa.

Agilityn olen aloittanut vuonna 1997. Agilityn parissa olen puuhastellut monella eri saralla aina liittotasolle asti. Merkittävimmät saavutukset omien kisakoirien kanssa ovat olleet edustus Belgianpaimenkoirien MM-kisoissa ja SM-joukkuemitali. Tuomarina merkittävin saavutus tähän mennessä on ollut toimia arvostelevana tuomarin SM-kisoissa vuonna 2011. Tällä hetkellä kisakoirani on viisivuotias saksanpaimenkoiranarttu Pink, jota ohjaa myös tyttäreni Helena junioreiden arvokisoissa ja silloin, kun olen itse estynyt.

Agility-ylituomarioikeudet olen saanut vuonna 2008. Kaikki kisat jäävät omalla tavallaan aina mieleen, ja ulkomailla  tehdyt tuomaroinnit ovat aina mielenkiintoisia, kun ei ikinä tiedä, mitä on luvassa. Agility kehittyy koko ajan eteenpäin ja tuomarilta vaatii töitä, jotta pysyy tuossa kehityksessä mukana. Haasteena näen turvallisuuden, tekniikan ja vauhdin yhdistämisen kisaradoilla.

Jyväskylässä odotan näkeväni Suomen huippukoirakoita, jotka pystyvät haastamaan maailman terävimmän kärjen. Ratoihin pyrin saamaan niin ohjaajalta kuin koiraltakin vaadittavaa tekniikkaa sekä vauhtia sopivassa tasapainossa, jotta kaikki osaamisen osa-alueet tulisivat esiin. Odottavaisin mielin tulen Jyväskylään. Onnea ja menestystä kaikille koirakoille vaativaan ja haastavaan viikonloppuun!